i.v.m. vakantie worden bestellingen op 08-08 verzonden
i.v.m. vakantie worden bestellingen op 08-08 verzonden
Vuurwerk elektrisch ontsteken met een schietkist

Vuurwerk elektrisch ontsteken met een schietkist

Het gebruik van een schietkist

Zelf vuurwerk afsteken is het leukste wat er is. De kick wanneer je de lont hebt aangestoken en binnen enkele seconden het vuurwerk de lucht inschiet blijft mooi.

Het enige kleine nadeel, wat er echter altijd is wanneer je zelf het lontje aansteekt van je eigen vuurwerk, is dat je vaak niet echt goed de uitwerkingen van de cake kan zien. Doordat je nog bezig bent om weg te komen en vaak niet genoeg tijd hebt om op gepaste afstand te komen, mis je vaak een paar seconden van het vuurwerk.

De oplossing hiervoor is om een schietkist te gebruiken. Wanneer je jouw vuurwerk aansluit op een schietkist kun je vanaf een veilige afstand je vuurwerk ontsteken en op die manier zal je niks missen van je duur betaalde potten en pijlen.

Heb ik aan een schietkist alleen genoeg?

Om een kort antwoord te geven: Nee. Je hebt een schietkist nodig, maar om hiermee ook daadwerkelijk iets te kunnen ontsteken heb je ook elektrische ontstekers nodig. De ontstekers zijn hetgeen wat het vuurwerk, of wat je dan ook elektrisch wilt ontsteken, zal laten ontbranden.

De werking van een schietkist

Wanneer jij op een knop van de afstandsbediening drukt dan zal er een spanning komen op het desbetreffende kanaal waarvan je de knop hebt ingedrukt. De spanning zal door de aangesloten elektrische ontsteker lopen en deze maakt dan kortsluiting. Hierdoor ontstaat een vonk welke het vuurwerk aansteekt.

Hoe ontsteek je vuurwerk met een schietkist.

Als voorbeeld zal ik even uitgaan van een 2 kanaals schietkist. Stop vier AA batterijen in het schietsysteem en zet het knopje aan de zijkant aan. De lampjes gaan nu branden.

Test als eerste of de afstandsbediening goed werkt. Druk hiervoor op een willekeurige knop en kijk of een van de rode lampjes feller gaat branden. Is dit niet het geval dan maakt je afstandsbediening geen verbinding met je schietsysteem en zal je deze eerst met elkaar moeten verbinden.

Nu kun je een ontsteker gaan aansluiten op je vuurwerk. Elke ontsteker heeft een andere manier waarop deze bevestigd kan worden op het vuurwerk. In een latere blog zal ik dieper ingaan op de verschillende soorten ontstekers en de werking en eigenschappen hiervan.

Nadat je de afstandsbediening hebt getest en de ontsteker hebt vastgemaakt aan het vuurwerk kun je de elektrische ontsteker aansluiten op een van de kanalen.
De draden van de ontstekers zijn altijd al voor gestript. Ik kies er zelf altijd voor om het gestripte stukje draad dubbel te vouwen zodat deze wat korter word en er geen kans is dat de blote draden elkaar kunnen raken.

LET OP: Zet tijdens het aansluiten van de ontsteker op de schietkist altijd het schietsysteem uit!!
Pas wanneer je alles hebt aangesloten en je nogmaals hebt gecontroleerd dat de schietplek (de plaats waar het vuurwerk staat) veilig is dan pas zet je de schietkist weer aan!

Als je de schietkist weer aanzet dan gaat als het goed is het lampje feller branden bij het kanaal waar je de ontsteker op hebt aangesloten. Je weet nu dat de ontsteker goed is aangesloten en dat deze ook goed werkt.
Hoe dit mogelijk is komt doordat er altijd een testspanning op de schietkist staat. Deze spanning is veel te klein om de ontsteker te laten ontbranden maar hiermee kan je wel testen of je ontsteker nog goed is en of deze goed is aangesloten.

Ready to fire

Nu je alles hebt aangesloten en de lampjes op je schietsysteem branden, ben je klaar om je vuurwerk de lucht in te schieten. Je kunt nu op de knop drukken van het kanaal dat jij wilt ontsteken en dan zal het vuurwerk ontstoken worden terwijl jijzelf op een veilige afstand kunt kijken naar de uitwerking van jouw eigen vuurwerkshow in de lucht.

Het bereik van de afstandsbediening is, afhankelijk van de omgeving, ongeveer 80-200 meter. Ruim voldoende afstand dus om jezelf op een veilige plaats te begeven.

Verschil tussen diverse soorten schietsystemen

Er zijn meerdere soorten schietsystemen te koop. De standaard schietkisten die ik verkoop zijn perfect te gebruiken voor alle consumenten shows en zelfs de kleinere prof shows kunnen hier perfect mee geschoten worden. Het verschil tussen al deze systemen is het verschil in het aantal kanalen.

Er zijn grofweg drie types;

  • 2 kanalen per kastje
  • 4 kanalen per kastje
  • 6 kanalen per kastje

En dan zijn hiervan nog uitvoeringen met bijvoorbeeld 5 kastjes met 2 kanalen wat dit een 10 kanaals schietsysteem maakt.

Het hangt puur af van jouw persoonlijke voorkeur wat je het prettigste vindt werken. Het voordeel van de kastjes met 2 kanalen vind ik dat je meerdere kastjes kunt plaatsen op diverse plekken. Hierdoor is het draad van je ontstekers altijd lang genoeg. Heb je een 6 kanaals schietkist dan zal je je vuurwerk dicht bij elkaar moeten plaatsen of je moet je ontstekers verlengen.

Zoals je al kunt opmaken uit bovenstaande alinea is dat mijn persoonlijke voorkeur uitgaat naar de 2 cue systemen. Ze zijn per kanaal misschien iets duurder maar dat weegt voor mij niet op tegen het extra gemak wat je ervan hebt.

Naast de standaard schietkisten die ik in het assortiment heb zitten verkoop ik ook de Cobra Firing Systems. Dit is een Amerikaans merk dat door vele professionele schietbedrijven gebruikt wordt. Het systeem is erg uitgebreid en er zitten vele functies op. De Cobra systemen zijn dan ook echt het beste van het beste! Ga maar eens bij een grote show kijken en vraag eens wat voor schietkisten ze gebruiken, 9 van de 10 keer zullen ze een Cobra Firing System gebruiken.

Afstandsbediening en Schietkist Syncen

Wanneer je schietkist niet reageert op je afstandsbediening dan zal je deze opnieuw moeten synchroniseren met elkaar.

Dit lijkt misschien ingewikkeld maar het is zeer eenvoudig.
Op het schietsysteem zit onder de kanaal aansluitingen, in het midden boven het gele lampje, een klein gaatje. Prik hier met een voorwerp in en blijf hierop drukken. Het gele lampje zal nu gaan knipperen en het systeem is klaar om geprogrammeerd te worden.

Als je nu op een knop van de afstandsbediening drukt dan zal het lampje van kanaal 1 oplichten. Druk je nog een knop in van de afstandsbediening dan zal kanaal 2 oplichten. Op deze manier wijs je de knoppen van de afstandsbediening toe aan de kanalen.

Zodoende kun je dus ook een bestaand systeem uitbreiden. Als je bijvoorbeeld een 4 kanaals luxe systeem hebt, dan heb je hierbij een afstandsbediening met 12 knoppen. Hierbij kun je een extra losse ontvanger kopen en deze inlezen op de afstandsbediening waardoor je ineens een 8 kanaals schietsysteem hebt gecreëerd.


Schrijf een reactie

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Comment are moderated