i.v.m. vakantie worden bestellingen op 08-08 verzonden
i.v.m. vakantie worden bestellingen op 08-08 verzonden
Vuurwerk Afsteken

Vuurwerk Afsteken

Wanneer mag je vuurwerk afsteken in 2020?

Particulieren mogen traditiegetrouw hun eigen vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling. Ondanks dat er elk jaar weer negatieve berichten de wereld in geholpen worden door onder andere partijen als GroenLinks en de Partij voor de Dieren, is er gelukkig nog steeds geen sprake van een vuurwerkverbod en mag je dus gewoon zelf je eigen vuurwerk afsteken tijdens oud en nieuw. Gelukkig voor ons zitten er ook nog mensen die af en toe nog wel eens helder kunnen nadenken in Den Haag en zal een vuurwerkverbod er dus niet zo snel komen.

Het vuurwerk wat je met oud en nieuw mag afsteken heet consumentenvuurwerk, dit vuurwerk is te koop in de erkende vuurwerk verkooppunten. Consumentenvuurwerk is uitvoerig getest en is altijd CE goedgekeurd. Wanneer je je aan de veiligheidsvoorschriften houdt is dit dus veilig vuurwerk.

Vanaf hoe laat mag je vuurwerk afsteken?

Sinds 2014 zijn de afsteektijden waarin je vuurwerk mag afsteken veranderd. Voorheen mocht je altijd vanaf 10 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s nachts ongehinderd stoken. De regering heeft dit echter gewijzigd vanwege de vele klachten van zeurende mensen die overal iets op aan te merken hebben. Vanaf 2014 mag je pas om zes uur ’s avonds je vuurwerk gaan afsteken.

De officiële tijden waarop je vuurwerk mag afsteken in Nederland in 2020 zijn dus van:
Oudejaarsdag 18.00 uur tot Nieuwjaarsnacht 02.00 uur.

Welk vuurwerk mag je altijd afsteken?

Er bestaat in Nederland ook vuurwerk wat je het gehele jaar door kunt kopen en afsteken. Dit heet categorie 1 vuurwerk, het word ook wel eens kindervuurwerk genoemd. Eigenlijk doet deze naam het vuurwerk geen eer aan, het is namelijk echt niet meer alleen enkel voor kinderen. De grondbloemen, fonteinen en knetterlinten zijn erg leuke stukken vuurwerk waar menig freak zich wel mee kan vermaken, hou oud je ook bent!

Voor velen klinkt dit nog steeds ongeloofwaardig. Niet iedereen is dan ook op de hoogte van deze wetswijziging die als sinds de zomer van 2012 van kracht is. Het enige waar je op moet letten als je een middagje of avondje cat 1 vuurwerk wilt gaan stoken is dat je geen overlast veroorzaakt bij andere personen. Houd dus rekening met de buurt en ga niet een half uur lang knetterlinten afsteken in dezelfde straat. Er bestaat grote kans dat er dan iemand de politie zal bellen, ondanks dat je niks strafbaars doet krijg je wel weer een hoop gezeur. De politie mag je geen boete geven en mag ook niet je vuurwerk afpakken, het enige wat ze kunnen zeggen is dat je moet ophouden om vuurwerk af te steken op de plek waar je je op dat moment bevind. Zorg ervoor dat dit niet gebeurt en hou het gezellig voor iedereen. Dan krijgt vuurwerk ook geen slechte naam.

Denk aan de veiligheid!

Vuurwerk afsteken is erg leuk om te doen, het brengt echter ook risico's met zich mee. Bescherm jezelf dan ook altijd met een goedgekeurde vuurwerkbril die je bij ons in de shop kunt aanschaffen. Door een bril op te zetten bescherm je je ogen tegen rondvliegende stukjes karton of restjes as. Draag ook altijd goede kleding, bij voorkeur katoen. Draag nooit synthethische kleding aangezien dit snel vlamvat en smelt.

Vuurwerk online kopen

Sinds de komst van het internet is er een hoop veranderd in het winkelen. Vroeger zat je altijd lang te wachten tot je, meestal na Sinterklaas, de eerste vuurwerkfolder in huis kreeg. Je kon dan jouw favorieten uitzoeken en dit in de winkel gaan bestellen. Zoals gezegd is er de laatste jaren erg veel veranderd, je kan niet alleen je shirtjes en broeken online kopen maar je kan tegenwoordig ook vuurwerk online kopen.

De webshops openen veelal in Oktober al hun “deuren” en dan kan het grote vergelijken gaan beginnen. Het enige nadeel is dat je het vuurwerk nog steeds zult moeten ophalen bij de desbetreffende winkel. Wil je jouw vuurwerk op internet uitzoeken en wil je het ook thuisbezorgd krijgen dan kan dat ook. Categorie 1 vuurwerk is het enige vuurwerk wat met de post verzonden mag worden. Zodoende kan je online grondbloemen en knetterkegels bestellen en zal dit meestal binnen 1 dag bij je thuisbezorgd worden.

Leeftijdsgrenzen

Er zijn drie categorieën vuurwerk die verkrijgbaar zijn voor particulieren in Nederland. Elke categorie heeft zijn eigen leeftijdsgrenzen wanneer je dit vuurwerk mag kopen.

Categorie (F)1 vuurwerk, vroeger was dit het fop- en schertsvuurwerk. Dit mag gekocht worden door personen van minimaal 12 jaar of ouder. Hieronder valt het kleinere vuurwerk wat een minimaal gevaar oplevert en wat erg veilig in gebruik is. Onder andere sterretjes, morning glory en ijsfonteinen vallen onder deze categorie maar ook grondbloemen, kleine fonteinen en knetterlinten.

Categorie (F)2 vuurwerk, dit is het grotere vuurwerk wat tijdens de laatste drie dagen van het jaar verkocht word. Om dit te kunnen kopen dien je minimaal 16 jaar te zijn. De producten in deze categorie hebben een laag geluidsniveau en leveren weinig gevaar op. Hieronder vallen onder andere astronauten en fonteinen.

Categorie (F)3 vuurwerk, dit is het grotere vuurwerk wat je ook enkel tijdens de officiële verkoopdagen kunt aanschaffen. Dit vuurwerk heeft een hoog geluidsniveau maar is niet schadelijk voor mens en of dier. In deze categorie vallen bijvoorbeeld de grote sierpotten.
Dit vuurwerk is enkel voor volwassenen geschikt en hiervoor dien je dan ook minimaal 18 jaar of ouder te zijn.

wanneer vuurwerk afsteken

Bureau Halt

Wanneer je je als jongere tussen de 12 en de 18 jaar niet aan de vuurwerkwet houdt dan loop je de kans om door de politie gepakt te worden en dan zal je doorgestuurd worden naar bureau halt. Elk jaar worden er ongeveer 1500 jongeren tussen de 12 en 18 doorgestuurd naar bureau halt. De straf die de jongeren dan zal ondergaan verschilt en hangt af van het gepleegde strafbaar feit. Veelal zie je wel dat jongeren die te vroeg vuurwerk afsteken, vuurwerkresten moeten opruimen tijdens de eerste dagen in januari.

Samenvatting

  • Welk vuurwerk mag je altijd afsteken?
  • Categorie 1 Vuurwerk mag je het hele jaar door kopen en afsteken.
  • Vanaf hoe laat mag je vuurwerk afsteken?
  • Van 18.00u ’s avonds tot 02.00u ’s nachts. (Cat. 1 Vuurwerk het gehele jaar door)
  • Hoe oud moet je zijn om vuurwerk af te steken?
  • Categorie 1: 12 jaar
  • Categorie 2: 16 jaar
  • Categorie 3: 18 jaar

Schrijf een reactie

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Comment are moderated