i.v.m. vakantie worden bestellingen op 08-08 verzonden
i.v.m. vakantie worden bestellingen op 08-08 verzonden
Sterretjes; DOE HET VEILIG!

Sterretjes; DOE HET VEILIG!

Sterretjes zijn een van de meest gevaarlijke soorten vuurwerk als je kijkt naar de ongelukken statistieken, omdat mensen ze als ongevaarlijk beschouwen. Jaar na jaar onderschatten mensen het gevaar van deze traditionele stokjes en verbranden zichzelf. Als je ze gebruikt en met name als je ze aan kinderen geeft, lees dit artikel dan alsjeblieft goed door!

Waarom sterretjes gevaarlijk zijn

In een woord: hitte. Sterretjes bestaan uit een metalen stokje met een dun laagje pyrotechnische samenstelling. Dit brandt en zorgt voor de vonkjes en het wordt opgewarmd tot honderden graden Celsius. Wanneer ze uitgaan blijven ze ook nog een hele tijd heet, omdat het een aantal minuten duurt voor het metalen stokje afkoelt. Sterretjes voor buiten geven ook vervelende rook af, vooral de gekleurde varianten.

sterretjes zijn erg heet en daarom gevaarlijk
Dit sterretje is al gedoofd, maar is nog steeds heeft genoeg om plastic te laten smelten.

Sterretjes veilig gebruiken

Het goede nieuws is dat je sterretjes op een veilige manier kunt gebruiken door een aantal logische voorzorgsmaatregelen te nemen:

Draag altijd handschoenen
Houd sterretjes alleen in je hand als je handschoenen draagt. Dit vermindert de kans op verbranden sterk.

Houd kinderen altijd in de gaten
Laat kinderen nooit alleen met sterretjes. Houd ze altijd in de gaten! Kinderen hebben echt geen idee van hoe heet sterretjes kunnen worden en het is jouw verantwoordelijkheid om op ze te letten. Zoals vermeld op het pakje; geef sterretjes nooit aan kinderen onder de vijf jaar.

Steek ze altijd één voor één aan.
Steek nooit meer dan één sterretje tegelijk aan. Door ze bij elkaar te houden loop je het risico op vlammen. Wanneer je een aantal sterretjes bij elkaar houdt kan dit al genoeg zijn om je armen of je gezicht te verbranden! Steek ze één voor één aan met een goede aansteker zoals bijvoorbeeld de Pyrotorch of met een portfire. Je kunt ook een keukenaansteker gebruiken of iets vergelijkbaars alleen dan zal het een stuk langer duren voordat het sterretje aangaat.

Geef ze niet aan dronken volwassenen
Dronken volwassen mannen en vrouwen kunnen gemakkelijk schade aanrichten met sterretjes. Vooral met Oud & Nieuw of op bruiloften is dit het geval. Het is aan te raden om een verantwoordelijke nuchtere persoon aan te stellen die ervoor zorgt dat de sterretjes apart worden aangestoken en op een goede manier weggegooid worden.

Steek gedoofde sterretjes in water of zand
Omdat ze erg heet blijven nadat ze uit zijn, dien je ze in een emmer water of zand te steken.

Houd ze weg van vuurwerk
Gebruik sterretjes niet in de buurt van ander vuurwerk in verband met het gevaar van vonken van sterretjes en sterretjes die gedoofd zijn.

Gebruik ze niet binnen
Behalve wanneer ze bedoeld zijn voor gebruik binnen en dit duidelijk op de verpakking vermeld staat dien je sterretjes niet binnen te gebruiken. Dit is vanwege de vervelende rook en het gevaar dat hete vonken meubilair in brand kunnen steken.

Sterretjes als sponsormateriaal

Als je van plan bent om sterretjes uit te delen of te verkopen voor sponsordoeleinden, neem dan alle bovenstaande gevaren in acht en vraag jezelf af of het het risico wel waard is. Als je toch sterretjes wilt uitdelen doe dit dan alleen in een bepaald gebied en houd het zeer goed in de gaten, zorg ervoor dat er emmers water klaar staan en dat er eerste hulp aanwezig is. En controleer of eventuele schade of ongelukken gedekt wordt door je verzekering.

Als je jezelf aan alle veiligheidsvoorschriften houdt dan kunnen sterretjes ook juist heel erg leuk zijn. Je kan er tevens erg leuke dingen mee doen, lees het blog Tekenen met sterretjes om te kijken wat voor mooie dingen je met de vuurwerk sterretjes allemaal kan doen.


Schrijf een reactie

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Comment are moderated