i.v.m. vakantie worden bestellingen op 08-08 verzonden
i.v.m. vakantie worden bestellingen op 08-08 verzonden
Verschillende Soorten Lont

Verschillende Soorten Lont

Het verschil tussen de lont soorten.

Er bestaan erg veel verschillende soorten lont, het meest bekende lont is wel het viscolont. Dit is het lont wat bijna altijd aan consumentenvuurwerk zit en wat als erg veilig lont wordt beschouwd. Visco lont kan je legaal kopen in Nederland, de enige regel die er eigenlijk op zit is dat je minimaal 18 jaar moet zijn als je viscolont wilt kopen.
Niet alle lont soorten zijn legaal in Nederland, zo is bijvoorbeeld Quickfuse illegaal in Nederland. Quickfuse is schietlont wat vaak wordt gebruikt in professionele shows.

Visco Lont

Visco lont is bij iedereen wel bekend, misschien niet direct van de naam viscolont maar als je zegt tegen iemand dat dit het lont is wat je aansteekt bij consumentenvuurwerk dan zal iedereen weten wat je bedoelt. Viscolont is bijna altijd groen van kleur. Normaal viscolont brand met een snelheid van 1 centimeter per seconde. Je hebt naast het normale viscolont ook nog snel viscolont, dit snellont brand met een snelheid van 10 centimeter per seconde!

Het visco lont brand met een zichtbare uitwendige vlam, je kan van buitenaf dus altijd zien tot waar de lont al is ontbrand.

Visco lont is buiten het feit dat het in verschillende snelheden te krijgen is ook verkrijgbaar in meerdere diktes. Over het algemeen zal viscolont tussen de 1,8 en 3 millimeter dik zijn.

Als viscolont nat is geworden is het niet tot nauwelijks nog aan te steken, het kruit is dan nat geworden en zal niet meer reageren op een vlam. Viscolont brand echter na ontsteking gewoon door onder water of in de regen. Dit komt mede door de buitenste laag die is gemaakt van nitrocellulose welke het visco lont waterbestendig maakt.

Visco lont is de meest veilige soort lont en legaal verkrijgbaar in Nederland.

visco lont kopen

Quickfuse

Ook wel bekend als quickmatch of schietlont. Vroeger werd dit lont enkel gebruikt bij professioneel vuurwerk, tegenwoordig zie je het ook steeds vaker terug op de grotere consumenten cakes.

Quickfuse is de snelste soort lont die er bestaat. De brandsnelheid varieert per merk maar is over het algemeen tussen de 5 tot 100 meter per seconde. Dit extreem snelle lont word vooral in vuurwerkshows gebruikt tijdens de finale. In de finale gaat er altijd erg veel vuurwerk tegelijk de lucht in, door middel van quickfuse kan je alles zo doorverbinden dat het tegelijk de lucht in gaat.

Waarom is quickfuse zo snel?

Quickfuse bestaat uit een papieren koker met daarin katoenen draden die vol met kruit zitten. Doordat de katoenen kern als het ware zit opgesloten in de papieren koker kan de vlam die het lont produceert geen kant op, hierdoor zal het zich razendsnel naar het uiteinde begeven.

Quickfuse zit in gevarenklasse 1.3G en is dan ook illegaal in Nederland om te bezitten.

Binnen quickfuse heb je nog twee variaties. Je hebt een soort met meerdere –meestal 5- katoenen draden als kern. Maar er is ook een versie met slechts één dikke katoenen draad.
Tevens heb je buiten deze twee soorten ook nog quickfuse dat waterbestendig is, dat is meestal te herkennen aan een blauwe, rode of gele kleur. En als laatste is er ook standaard quickfuse wat enkel een papieren omhulsel heeft en niet tegen water bestendig is.

Heb jij toevallig een stuk vuurwerk waar enkel quickfuse aan vast zit dan zal je dit ten alle tijden moeten verlengen met een stuk viscolont! Quickfuse brand zo gigantisch snel dat wanneer je het aansteekt met je aansteker het vuurwerk ook direct afgaat.

Quickfuse is erg gevaarlijk en enkel te gebruiken door professionals. Het is dan ook verboden in Nederland.

quickfuse / quickmatch

Wasag/Wano Lont

Deze lont soort is vergelijkbaar met het viscolont. Wasag lont brand iets sneller als normaal viscolont en heeft een ijzerdraadje in de kern zitten. Het word voornamelijk in Duitsland gebruikt en is ook een redelijk veilige soort lont. Wasag lont bestaat in 2 uitvoeringen.

Geel wasag lont brand met een snelheid van ongeveer 4 tot 5 centimeter per seconde.
Rood wasag lont brand met een snelheid van ongeveer 10 centimeter per seconde.

Wasag word zoals gezegd veel in Duitsland gebruikt. Een bekende vuurwerkfabriek die veel gebruik maakt van deze soort lont is Zink Feuerwerk GmbH. Zink is vooral bekend van de Zink 901 Lawinepijl, waar vaak geel wasag lont aan zat.

wasag lont, rood en geel

TimeFuse / Bickford

Time Fuse is, zoals de naam al doet vermoeden, ideaal voor het precies timen van een stuk vuurwerk. TimeFuse brand met een snelheid van 1 centimeter per seconde. TimeFuse brand altijd net zo lang. Als je twee stukjes van 5 centimeter hebt dan zullen deze exact dezelfde brandsnelheid hebben. Bij visco lont wilt dit nogal eens verschillen.

TimeFuse brand met een inwendige vlam en het is daardoor niet van buitenaf waar te nemen hoe ver de lont al is opgebrand. Om deze reden zal je dit soort lont dan ook niet zo snel op consumentenvuurwerk tegenkomen. Terwijl timefuse voor de rest en zeer veilige lont is.

Deze soort lont wordt gebruikt in shells om de tijd te overbruggen wanneer de shell uit de buis schiet totdat hij hoog in de lucht is. Hierdoor kunnen de vuurwerk makers vooraf al bepalen hoe hoog de shell ongeveer zal ontploffen in de lucht.

timefuse ook wel bickford fuse genoemd

Blackmatch

Blackmatch zit ook in de binnenkant van quickfuse/quickmatch. Het is een zwarte katoenen draad die is gedrenkt in zwart kruid. De brandsnelheid is erg snel en onvoorspelbaar, dit lont is zeer licht ontvlambaar en gevoelig voor vonkoverslag. Blackmatch word ook niet vaak gebruikt in een andere vorm dan in quickmatch.

Flying Fish, Falling Leaves en Crackling Fuse

Deze lont soorten zijn eigenlijk aangepast viscolont. De binnenste laag van Flying Fish, Falling Leaves en Crackling fuse bestaan uit speciale metaalverbindingen. Deze zorgen ervoor dat de lont gaat knetteren en mooie sterren vonken uit spuwt.

Wanneer je meerdere van deze stukjes lont in een shell of bombette verwerkt dan zal dit een apart effect weergeven in de lucht. De stukjes lont gaan rondvliegen door de lucht en hierdoor lijkt het net of er allemaal visjes zwemmen of dat er blaadjes uit de hemel vallen. Dit lont is in verschillende kleuren leverbaar zodat het effect ook in al deze kleuren te maken is.

flying fish en falling leaves lont

TapeMatch

Tapematch is eigenlijk een rol tape met in het midden op de plakkende kant een spoor van kruit. Tapematch brandt zeer snel met een gemiddelde brandsnelheid van 1 meter per seconde. Dit lont wordt voornamelijk door professionals gebruikt bij het ontsteken van zogenaamde letterborden. Letterborden worden vaak gebruikt bij bedrijfsopeningen of aan het begin van een vuurwerkshow.

tapematch, lont op plakband

Aansteeklont

Je zal deze lontsoort misschien niet zo snel in dit rijtje vinden passen maar hij hoort er toch wel degelijk tussen. De aansteeklont is ook gewoon een lont waarmee je jouw vuurwerk kunt aansteken. De aansteeklont brand zeer langzaam en is daardoor perfect om op een veilige manier je vuurwerk te kunnen ontsteken.

aansteeklont kopen


Schrijf een reactie

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Comment are moderated