i.v.m. vakantie worden bestellingen op 08-08 verzonden
i.v.m. vakantie worden bestellingen op 08-08 verzonden
Creme Brulee maken

Creme Brulee maken

Het is een populair nagerecht in heel Europa: crème brûlée, ook wel crema catalana genoemd. Over de herkomst bestaat veel onduidelijkheid – het kan zowel uit Frankrijk als uit Catalonië komen – maar over het officiële recept is iedereen het wel eens: het bekende toetje bestaat uit romige custard, met daarboven een knapperig laagje gekaramelliseerde suiker. Dat geheel dient koud opgediend te worden. Natuurlijk bestaan er tientallen variaties op die formule – er worden vruchten, likeuren of bijvoorbeeld chocolade toegevoegd – maar veel restaurants geven er toch nog de voorkeur aan om de klassieke crème brûlée te serveren.

Gelukkig hoef je niet per se uit eten te gaan om van dit heerlijke nagerecht te kunnen genieten; het is ook relatief gemakkelijk zelf thuis in je eigen keuken te maken. De custard bestaat uit room, suiker en eieren voor de binding; dat geheel wordt op smaak gebracht met vanille of eventueel met andere smaakmakers, als je voor een moderner recept kiest. Het mengsel gaat vervolgens een tijdje de oven in om gaar te worden, en moet dan afkoelen om voldoende op te stijven.  

Het krokante suikerlaagje

Daarna komt misschien wel het lastigste deel van de bereiding: het suikerlaagje bovenop de crème brûlée moet worden gemaakt. Hiervoor moet er een laagje basterdsuiker over de custard worden gestrooid, dat vervolgens wordt verwarmd en zo gaat karamelliseren. Oorspronkelijk werd dat verwarmen met een ‘salamander’ gedaan – een ijzeren staaf die in het vuur gloeiend heet was gemaakt – en tegenwoordig zetten veel mensen de crème brûlée simpelweg even onder de grill. Dat laatste geeft echter geen optimaal resultaat. Het zorgt ervoor dat niet alleen de suiker, maar ook de custard eronder verwarmd wordt. Terwijl de custard juist koud moet blijven!

Gebruik een Creme brulee brander

De oplossing is om een speciale creme brulee brander te gebruiken, waar van de vlam zo heet wordt dat de suiker al gesmolten is voordat het laagje custard er direct onder verwarmd kan worden. Het is van groot belang dat je de suiker niet verbrandt met de creme brulee brander; de truc is om de creme brulee brander eerst wat verder van de suiker af te houden en de vlam dan steeds iets dichter bij te brengen. Zo ontstaat er snel een egaal en smakelijk karamellaagje. Dien het gerecht direct na het branden op: zo blijft de suiker goed knapperig en kan je optimaal van jouw werk genieten!

Voor een stap voor stap uitleg over hoe je de creme brulee precies moet bereiden en de hoeveelheden van de ingredienten kan je kijken op de pagina: creme brulee recept.nl

Eet smakelijk!


Schrijf een reactie

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Comment are moderated