i.v.m. vakantie worden bestellingen op 08-08 verzonden
i.v.m. vakantie worden bestellingen op 08-08 verzonden
Tekenen met sterretjes

Tekenen met sterretjes

Tekenen met sterretjes is erg leuk. Het leert je ook verschillende fotografietechnieken die je moet beheersen voor het fotograferen van vuurwerk. Ik heb sterretjes eigenlijk altijd beschouwd als de beste manier om gevoel te krijgen voor vuurwerk en het is ook goedkoop!

tekenen met sterretjes

Een artikel over schrijven met sterretjes zou niet compleet zijn zonder sterretjes die een gezegde schrijven, eh, stralen!

 

Wat je nodig hebt

Om foto’s te maken van sterretjes dien je de sluiter van de camera open te houden terwijl je ‘tekent’ binnen het frame. Ik raad een digitale spiegelreflex camera aan aangezien deze alle manuele opties bevat die je nodig hebt. Maar er zijn compact camera’s die ook een manuele stand hebben, dus zelfs als je geen high spec camera hebt kun je dit toch proberen. Zoek op je camera naar de manuele stand (meestal een knop met een “M” erop) waar je de sluiter en het diafragma kunt besturen. De camera dient ook een handmatige focusstand te hebben.

Een statief is essentieel. Je camera dient helemaal stil te staan tijdens elke opname. Je kunt deze vorm van fotografie niet vanuit de hand doen.

Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt met behulp van de volgende attributen:

  • Canon EOS500D digitale spiegelreflex camera
  • Standaard 28-55mm lens
  • Statief
  • Afstandsbediening voor de sluiter
  • Gekleurde en gouden sterretjes en een Pyrotorch om ze mee aan te steken
  • Een paar vrijwillige assistenten met handschoenen aan

Het instellen van je camera

Het mooie aan digitale fotografie is dat je kunt experimenteren met verschillende instellingen totdat je datgene vindt dat voor jou werkt. Hieronder geef ik mijn suggesties waarmee je aan de slag kunt.

Sluitersnelheid

Indien je een spiegelreflexcamera gebruikt kun je het beste de sluitersnelheid “bulb” gebruiken. Hiermee kun je de sluiter handmatig openen en sluiten, dat het maken van dit soort foto’s een stuk gemakkelijker maakt. Ik raad je echter alleen aan deze stand te gebruiken als je een afstandsbediening hebt, anders kan de camera gaan bewegen wanneer je op de knop op de camera zelf drukt.

Als je geen bulb instelling en geen manuele (of op afstand te bedienen) sluiter hebt, gebruik dan een sluitersnelheid die je genoeg tijd geeft om je plaatjes te tekenen. In mijn ervaring is dit ten minste 8 seconden en ideaal gezien meer.

Als je geen afstandsbediening hebt en vaste sluitersnelheden gebruikt, probeer dan ook je self timer te gebruiken. Hierdoor heb je zo’n 10 seconden voordat de camera klikt. Genoeg tijd om de camera weer helemaal stil te laten staan en voor jezelf om op de juiste plaats te gaan staan, met name als je de foto’s alleen maakt.

Diafragma

Dit geeft aan hoe ver open het diafragma is wanneer je de foto maakt. Voor de meeste vuurwerkfoto’s gebruik ik een smal diafragma van ongeveer F13. Voor sterretjes vindt ik het leuk als de mensen en een deel van de straat of tuin erop staan. Dus daarvoor open ik de sluiter zover als hij kan. Voor deze foto’s was dat F3.5; de breedste stand van deze lens.

ISO

Deze instelling bepaalt hoe gevoelig de camerasensor is voor licht. Maar een gevoeligere sensor betekent wel dat er meer ruis in de foto komt, vooral wanneer de sluiter lang open is.

Je hoeft de ISO waarde niet in te stellen, maar ik heb gemerkt dat dit het beste werkt, omdat de camera anders misschien een andere instelling voor elke foto gebruikt. Wanneer de camera op de automatische stand staat, ziet hij het donkere frame waardoor de camera misschien heftig reageert en je ISO waarde te hoog maakt.

Voor deze foto’s gebruikte ik een ISO waarde van 100. Dit zorgt voor vrijwel ruisvrije foto’s.

Focus

Hierbij vallen onervaren fotografen vaak door de mand! De focus dient ingesteld te worden op manueel. Hierdoor stopt de camera met “zoeken” wanneer het een donker frame ziet en niet weet waarop te focussen.

Op een spiegelreflexcamera heeft je lens normaal gesproken een knopje waarmee je hem in kunt stellen op de manuele stand. Ik focus meestal op iets dat even ver weg is als de sterretjes wanneer ik in de automatische stand zit en wanneer deze eenmaal vaststaat, ga ik naar manueel om de focus daar te houden. Je kunt het voorwerp ook uitlichten met een zaklamp en daarop focussen of je focus eerder op de avond instellen wanneer het nog licht is.

Bij compact camera’s kan het wat lastiger zijn aangezien veel van deze camera’s uitschuifbare lenzen bevatten en omdat de camera tussen het maken van de foto’s in uit kan vallen, waardoor je instelling verloren gaat. Elke camera is anders, dus raadpleeg de handleiding.

Maar hoe je het ook doet, de focus moet op de manuele stand staan en op de juiste afstand ingesteld worden om scherpe foto’s te maken.

Witbalans

Zoals bij de ISO kun je dit op automatisch laten staan wanneer je net begint. Maar als je ervoor wilt zorgen dat de kleuren consistent zijn op elke foto kun je het beter handmatig instellen. Ik heb de “buiten” instelling gebruikt voor deze foto’s.

Flits

De flits dient uitgezet te worden.

Het maken van je eerste foto’s

Begin met iets makkelijk, zoals vormen. Oefen even voordat je de sterretjes aansteekt. Open dan de sluiter en begin. Als je dit met kinderen doet lees dan alsjeblieft eerst het veilig omgaan met sterretjes artikel.

vormen maken met sterretjes

Een paar makkelijke vormen om mee te beginnen met rode, groene en gouden sterretjes

Op bovenstaande foto’s kun je zien hoe het sterretje een vorm maakt op de foto. Als het echt donker is, is er eigenlijk geen limiet aan hoe lang je de sluiter open kunt houden.

Wanneer je de basis eenmaal onder de knie hebt, kun je verder gaan met alle soorten vormen.

tekenen met sterretjes

Een teddybeer!

 

Het Schrijven van Woorden

Dit is erg leuk, vooral met kinderen, omdat je je eigen berichten kunt schrijven aan anderen. Het vergt echter wel wat oefening. Voor deze foto’s gebruikten wij een aantal verschillende technieken. Kies er een uit die jij het fijnste vindt:

Ga met je gezicht naar de camera staan en begin gewoon te schrijven: dit is de makkelijkste manier, maar de tekst zal wel in spiegelbeeld verschijnen op de foto. Dit is echter eenvoudig op te lossen, aangezien bijna alle fotografie software de optie heeft om de foto te spiegelen.

teksten schrijven met sterretjes

Een aantal schokkerige pogingen om te schrijven met sterretjes

Ga met je rug naar de camera staan en begin te schrijven: op deze manier staat je bericht meteen goed, Het is echter wel wat lastiger omdat je ervoor moet zorgen dat je lichaam niet tussen het sterretje en de camera in staat. Wanneer dit gebeurt krijg je gaten in je bericht.

Ga met je gezicht naar de camera staan en schrijf in spiegelbeeld: dit is het moeilijkste. Op deze manier staat je boodschap meteen goed, maar je moet het wel achterstevoren schrijven. Lastig, maar wel heel leuk om te doen.

 

Meervoudige vormen

Wanneer je een foto wilt maken met meervoudige (en afzonderlijke) segmenten dien je wat creatiever te worden. Tijdens het maken van dit artikel hebben we twee manieren gevonden waarop je dit kunt doen.

De eerste manier is om in een keer de hele foto te maken en gebruik te maken van een plank om het sterretje af te schermen van de camera wanneer je het naar het volgende segment beweegt.

Pac Man in sterretjes

In één foto waarbij het sterretje tussen de delen in verborgen wordt

De tweede manier is om verschillende foto’s te maken van de verschillende segmenten en deze naderhand samen te voegen op de computer. 

Afbeeldingen achteraf combineren

Ervan uitgaande dat je camera stil stond op het statief, kun je achteraf een aantal foto’s op de PC combineren. Zo wordt het makkelijker om bepaalde afbeeldingen te maken, vooral wanneer je van sterretje wilt wisselen tussen de foto’s door.

Open alle foto’s die je wilt combineren in Photoshop (of Photoshop Elements). Kies er een die je als basis wilt gebruiken, het maakt niet uit welke. Sleep de andere foto’s er overheen. Zorg ervoor dat je shift ingedrukt houdt tijdens het klikken en slepen, aangezien de foto’s daarmee precies in het midden van het kader geplaatst worden.

Uiteindelijk zie je alleen de laatste foto die je in het kader gesleept hebt. Selecteer deze laag in het lagenvenster en zet de modus van “normaal” op “scherm”. Als bij toverslag zal de afbeelding eronder verschijnen en gecombineerd worden met de bovenste afbeelding. Herhaal dit voor elke laag. Afhankelijk van de hoeveelheid licht op elke foto kun je betere resultaten krijgen met een andere modus dan “scherm”, dus ga ermee experimenteren. Deze techniek werkt echter wel alleen met foto’s die voor het grootste deel donker zijn, zoals je hieronder kunt zien.

combineren van verschillende foto's tot 1 foto

Het combineren van drie foto’s in Photoshop

Conclusie: wat je net geleerd hebt

Je realiseert het je misschien nog niet, maar door het maken van dit soort afbeeldingen heb je een aantal belangrijke technieken geleerd voor het fotograferen van elk soort vuurwerk:

  • Het instellen van je focus en het vastzetten ervan in de manuele stand
  • Het manueel gebruiken van de sluiter om een “vuurwerkschilderij” te maken
  • Gewend raken aan het gebruiken van hele lange sluitertijden
  • Het gebruiken van de camera op een statief

De afbeelding combineertechniek die hierboven getoond wordt, is ook erg handig voor vuurwerk. Laten we zeggen dat je drie foto’s na elkaar hebt genomen. Op de eerste foto is het vuurwerk nog dicht bij de grond, op de tweede is het al wat hoger en op de derde foto is het vuurwerk hoog in de lucht. Elke foto op zich is oké, maar niet heel bijzonder en je zou de sluiter graag open willen houden zodat je alle drie momenten op een foto kunt krijgen. Nou, nu weet je hoe je ze moet combineren in Photoshop. Het effect is precies hetzelfde als wanneer je een langere sluitertijd zou kunnen gebruiken. Probeer het zelf!


Schrijf een reactie

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Comment are moderated